El vot del ciutadà – Jaume Singla
E

27 de març de 2015

Diumenge al vespre es comptaran els vots de les eleccions andaluses. Serà un nit d’anàlisis de saberuts, de vaticinis de polítics panxacontents i de decepcions. Sigui quin sigui el resultat es deurà al vot del conjunt dels ciutadans.
Segons el principi democràtic que la sobirania resideix en el poble, les eleccions són procediments legals, però em temo que en el cas de l’Estat Espanyol, el vot dels electors està massa mediatitzat per les mentides i les tergiversacions que des del poder -econòmic i institucional- s’han vessat al damunt de la societat.
Si hi hagués un estat de dret efectiu, molts dels candidats que es presenten, no ho podrien fer en estar inhabilitats i/o tancats a la garjola per corruptes. Això sol ja invalidaria qualsevol legitimitat als elegits. Però així són les regles i així ens les hem d’empassar.
Faig aquesta reflexió avui, perquè encara no sé quin serà el resultat que donaran les urnes a Andalusia i ningú no podrà dir que ho faig perquè no m’agrada el que hagi sortit. També ho faig perquè estem a les portes d’unes noves eleccions municipals que donaran per a molts anàlisis, projeccions i cabòries. Com que m’agradaria constatar que la democràcia catalana està més evolucionada, és el moment de recomanar a tothom que voti amb coneixement. Eines d’anàlisi en tenim tots.
Hi ha alcaldes que varen prometre treballar per reduir l’atur de la seva ciutat i, avui, quatre anys després, hi ha els mateixos aturats. N’hi ha que varen prometre transparència, però tenen el despatx absolutament opac. N’hi ha que es presenten de cap de llista a la seva localitat, únicament per fer carrera política a Barcelona, i el seu número dos, ja fa plans per ser el següent alcalde, sense passar per les urnes. N’hi ha que volen arribar a l’alcaldia des de l’oposició, per canviar les coses, però en quatre anys han fet tan poques aportacions que gairebé no se’ls hi coneix ni la veu.
Una cosa bona sí que té el sistema democràtic municipal: amb la proximitat és difícil que et puguin enganyar…. dues vegades.
Per això estic decidit a votar únicament a candidats que hagin demostrat la seva capacitat de liderar equips competents. Que hagin complert sempre les seves promeses i que vulguin, per damunt de tot, lluitar per la independència de Catalunya, des de totes les trinxeres, des de tots els àmbits.
No em conformo en votar un alcalde que es limiti a amagar la bandera de l’Estat i a penjar un domàs al balcó. Vull un líder decidit a jugar-se el seu futur personal per garantir el futur de Catalunya, ciutat a ciutat, poble a poble.
Jaume Singla

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta